top of page
Ieškoti

Virgilijaus Usinavičiaus-Augulio fotografijos parodoje „Nekadruota Venecija“ – garsiojo kaukių festivalio užkulisiai


Balandžio 1 d. 16 val. sostinės „AP galerijoje“, įsikūrusioje Jono Meko skersvėjyje, atidaroma fotografo Virgilijaus Usinavičiaus-Augulio fotografijų paroda „Nekadruota Venecija“. Paroda bus eksponuojama iki balandžio 14 dienos.



Parodoje Virgilijus Usinavičius-Augulis pristato kadrus, padarytus prieš keletą metų Venecijoje. Kelionei į plaukiojantį tiltų ir kanalų miestą fotografą įkvėpė pokalbis sendaikčių turguje, netikėtai pamatyti gondolų vaizdai internete ir noras Veneciją užfiksuoti sau artima panoramine technika.

Parodoje pristatomose nuotraukose – garsiojo kaukių festivalio užkulisiai. Fotografijos atspindi ir ramiai gražią Venecijos atmosferą: laisvi, besišypsantys žmonės, besiplaikstantys balti skalbiniai, siauri kanalai, gondolos ir juos supanti įvairių laikmečių ir stilių architektūra. Nepaisant žinomų ir daugeliui pažįstamų Venecijos simbolių, V. Usinavičiaus-Augulio nuotraukose regima Venecija yra savita. Fotografas jai fiksuoti naudoja panoraminę juostinę fotokamerą ir beveik dvigubai didesnį nei standartinį kadrą, kuris plačiau aprėpia vaizdą ir sukuria kitokį, nei įprasta, erdvės pojūtį. V. Usinavičius-Augulis taip pat palieka nuotraukas nekadruotas, tai yra pilno kadro, ir beveik nenaudoja fotografinių manipuliacijų.



Pasak V. Usinavičiaus-Augulio, nors ir būtų greičiau fotografuoti skaitmeniniu fotoaparatu ar spausdinimui naudoti kompiuterį, analoginėje fotografijoje jį žavi skirtingų fotokamerų galimybės – dažnas juostinis fotoaparatas siūlo naują formatą, kitokį požiūrį ir piešinį. Taip pat fotografui patinka nepriklausyti nuo kitų, finalinį atspaudą nuo pradžių iki galo daro pats, be kompiuterio ar kitų naujų technologijų. Fotografas prisimena: „Beveik prieš dešimt metų jaunimui rodžiau, kaip išsiryškinti juostą, atsispausdinti nuotrauką ir prisiminiau tą magišką popieriaus blizgesį raudonoje šviesoje – tas vaizdas gražiausias man iš viso fotografijos proceso, kartais net gaila, kai virsta išbaigtu, įrėmintu darbu. Taigi pradėjau iš naujo rinkti tai, ką buvau išmėtęs. Parsivežiau iš sodo seną didintuvą, voneles. Tada susižavėjau panoramine fotografija – visų pirma ji skiriasi nuo skaitmenos primesto standartinio kadro, kita vertus, tai natūralus žmogaus periferinio žiūrėjimo atspindys.“


Virgilijus Usinavičius-Augulis yra žurnalistas, fotografas, nuo 1991 m. Fotomenininkų sąjungos narys. 1998 m. įkūrė profesionalią fotostudiją „Šviesos ratas“. Dirbo fotokorespondentu, fiksavo Sąjūdžio laikus, mitingus, Sausio 13-osios įvykius. Fotografas yra apdovanotas Sausio 13-osios medaliu už nuopelnus žurnalistikai, taip pat užėmė prizines vietas tokiuose konkursuose, kaip Tokyo International Foto Awards, Monochrome Awards. Virgilijus Usinavičius-Augulis dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje („Vilnius ir jo gyventojai“, Vilniaus rotušė, Vilnius, 2023, „Permainų šventė“ MO muziejus, Vilnius, 2021, „Sausio įvykiai Vilniuje“, Danija, Švedija, JAV, Slovakija ir kt., 1991) taip pat rengia personalines parodas. Tarp jų galime paminėti parodas: „Vilnius migloje”, Vilniaus miesto rotušė, 2024; „Sapnai“, Fotomenininkų sąjungos „Prospekto galerija“, 2023, „Mano Vilnius“, Vilniaus fotografijos galerija, 2020.


Teksto autorė menotyrininkė Agnė Taliūtė

bottom of page