top of page
Ieškoti

Sostinėje į parodą kviečia „Dalykai pagal Valentiną Ajauską“ – margi ir žaismingi objektai

Kas nutiktų, jeigu vieną vakarą jūsų kambaryje esantys daiktai atgytų? Arbatinukas pradėtų švilpauti dainas, tiksintis laikrodis pramerktų akis, skulptūrėlės nusižiovautų ir pasirąžytų, padėkle nutapytos figūros pradėtų vaikštinėti, o vintažinė spintelė priekaištingu balsu praneštų, kad gal jau pats laikas nuvalyti dulkes...

Menininko Valentino Ajausko kūrinių pasaulyje – viskas įmanoma, o birželio 22 – liepos 19 d. šis pasaulis atsivers parodoje „Dalykai pagal Valentiną Ajauską“ AP galerijoje.

Parodos ašis sukasi apie... keistus daiktus


Ekspozicijoje žiūrovai turės progą pamatyti ne tik gerai atpažįstamą V. Ajausko tapybos ir grafikos patosą, bet taip pat ir siurrealius, asambliažinius objektus, sukurtus iš įvairių vintažo dvasia alsuojančių detalių, daiktų bei rakandų.

„Keletą metų besilankydama dailininko dirbtuvėse pastebėjau vis gausėjantį linksmai keistų daiktų būrį – lentynose, ant sienų, laiptinėje... Į kūrėjo rankas pakliuvę nebenaudojami, nereikšmingi, seni daiktai, daiktų detalės, detalių detalės ima ir pavirsta naujais dalykais, o tie dalykai – tai mažos pasakos, nauji personažai, užgimę keisčiausi objektai su nauja linksma, net valiūkiška siela ir surežisuota pagal Valentiną Ajauską nauja misija. Tai primena teatrą, multiplikacinius filmus arba daiktus, gimusius mostelėjus burtininko lazdele... Lengva įsitikinti, kad dailininko fantazijai nėra ribų. Todėl nutarta visa tai parodyti surengiant parodą. Joje geros nuotaikos dozę ir fantazijos pamoką gaus ir vaikas, ir suaugęs“, – apie retą progą išvysti V. Ajausko dalykus-keistenybes pasakoja parodos kuratorė Vilma Jankienė, kviesdama į parodą atvesti ir vaikus.

Dalykai pagal Ajauską margi ir žaismingi


Jeigu reikėtų dinamišką V. Ajausko kūrybą apibūdinti keliais žodžiais, tai neabejotinai būtų estetinis ir idėjinis vitališkumas, kinematografiškumas. Nesvarbu, ar tai dekoratyvi, o gal minimalistinė grafika, turinti futuristinio greičio ir judesio polėkį, ar funkcionalūs baldai, indai bei kitos interjero detalės, primenančios netikėtai atgijusius magiškojo realizmo veikėjus, klasikinę lėlinę animaciją; ar tapyba, atspindinti Vilniaus senamiesčio ir paslaptingų jų gyventojų rutiną.

Naujausioje parodoje „Dalykai pagal Valentiną Ajauską“ žiūrovai netruks pastebėti, kad absoliučiai viskas čia mirga, marga, juda, traukia. Tarsi žaismingas fantastinis sūkurys, kuriame kiekvienas objektas papildo ant sienos kabantį paveikslą, kiekvienas grafikos lakštas su jame įveiksmintais veikėjais sukuria savitą istorinę ir ekspozicinę ritmiką. Visa tai ir yra dalykai!

Dalyvauta daugiau nei 200 parodų


Valentinas Ajauskas (1948), pradėjęs kūrybinį kelią kaip grafikas, knygų iliustratorius, ilgainiui į savo kūrybinius procesus įtraukė tapybą, asambliažus, objektus bei kitas eksperimentines meno išraiškas. Autorius, įvertintas net 34 vietiniais ir tarptautiniais apdovanojimais, Lietuvos meno panoramoje išsiskiria savo spalvingumu ir pozityvizmu, sodria jausmine įkrova, moderniu dekoratyvumu. Pastarajame neretai išryškėja tolimiesiems rytams ar senovės civilizacijoms būdingas hieroglifų ženkliškumas, primityvistinių piešinių rituališkumas, transformuotas asmenine simbolių kalba.

Ajausko kūryba persmelkta vėjavaikišku džiaugsmu, praeities romantizmu, noru, nepaisant pasaulio sudėtingumo ir problemų, išryškinti gražiąsias jo savybes.

Dailininkas dalyvavo daugiau nei 200 parodų, iš kurių 30 – personalinės. Menininko kūryba pristatyta ir kitose šalyse – JAV, Kanadoje, Italijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Bulgarijoje, Suomijoje, Švedijoje, Estijoje, Latvijoje, Rusijoje.

Paroda „Dalykai pagal Valentiną Ajauską“ eksponuojama birželio 22 – liepos 19 d. AP galerijoje (Polocko g. 10, Vilnius). Parodos atidarymas vyks birželio 29 d. 19 val. Renginys nemokamas.


Parodos rėmėjai: Kristina Mekšrūnienė ir Magrės Baldai.

Galerijos lankymo bilieto kaina 1 Eur, vaikams ir jaunimui iki 25 m. nemokamai. Galerijos darbo laikas I-VI 11-20 val., VII 12-17 val.

Teksto autorė Kamilė Pirštelytė




bottom of page